© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer - Gastenboek - Gratis nieuwsbrief
Overzicht in woord en beeld - Perscommuniqué van 10 juli 2008
Zondagnamiddag 6 juli 2008 had de Liberaal-culturele vereniging 'De Rupelkade', lid van de
Nielse Cultuurraad, zich inspirerend op het initiatief van 'Vlaanderen fietst', een fietstocht doorheen de Rupelstreek gepland. Ieder gemotiveerd deelnemer was vriendelijk uitgenodigd en meer dan welkom om aan deze ontdekkingstocht deel te nemen [ Verneem meer over Vlaanderen fietst ].
Le 'Tour du Rupel'
Met de fiets op ontdekkingstocht door de Rupelstreek
Foto en beeldverwerking: Albert DE TROCH
Kort overzicht van deze fietstocht in beeld
Fietsen en foto's maken is niet steeds verenigbaar. Toch kunt u een selectie van enkele momentopnamen (70 foto's) opgenomen tijdens deze fietstocht ontdekken in ons [ Fotoalbum ], of door op het icoontje van het flitsende foto-
toestel te klikken.
Indien u interesse hebt in één van de toekomst geplande activiteiten van deze Nielse cultuurvereniging, aarzel dan zeker niet om rechtstreeks contact op te nemen met Gie WYCKMANS, voorzitter van 'De Rupelkade', Antwerpse-straat 28 te 2845 Niel - Tel. 03-887.38.10 - GSM: 0475/678.231 - E-mail: gie.wijckmans@advalvas.be.
Meer informatie
Om klokslag 13u30 was het verzamelen geblazen op de parking van het café 'Den Tighel' in de Dorpsstraat te Niel. Door de onzekere weersomstandigheden en het feit dat al velen onder ons op verlof vertrokken waren was de opkomst toch nog bevredigend. Met negen deelnemers op hun gezadeld stalen 'paard trok men, onder de bekwame leiding van Nielenaar Karel Cop, op "ontdekkingstocht", onbekende en ongekende Rupeliaanse plekjes tegemoet. De fietstocht voor alle leeftijden was door Karel minutieus uitgedokterd. Een redelijke fysieke conditie was meer dan voldoende, want de 'Mont Ventoux' (en ook de 'Mont de Boom') zou niet beklommen worden. Het ganse gebeuren zou men een kalm tempo aanhouden.
Het grote Fietsknooppuntennetwerk
Op het, voor de deelnemers niet gekende programma, stond een fietstocht van ongeveer dertig kilometer met als doel de deelnemers de streek op Bourgondische wijze te laten proeven. Het traject liep grotendeels langs het 'fietsknooppunten-netwerk'. Gids van de dag Karel Cop, loodste de deelnemers doorheen romantische velden en weiden naar ongekende 'Rupeliaanse' bestemmingen. Van Niel fietsten ging het richting Schelle, Kontich en na Reet werd de eerste tussenstop aan tennisclub 'De Klinkaert' in Rumst, gehouden. Nadien fietste men doorheen Rumst naar Aartselaar om daarna in "Traag" de 'Calvarieberg van Terhagen', zo zegt de volksmond, te beklimmen,. Daarna ging het fietsgezelschap het uiterst interessante museum 'Rupelklei' in Terhagen (Rumst) te bezoeken.
Verzamelplaats voor deze fietstocht
'De lagen van Terhagen'
Het museum 'Rupelklei' is uniek en wereldwijd bekend en is ondergebracht in de smidse van de oude steenbakkerij De Beuckelaer. In een eerste zaal is de productie van artisanale baksteen voorgesteld, de roem van de streek. Levensgrote beelden en mooie muurschilderijen lijken taferelen recht uit de romans van Piet van Aken en Paul Koeck te komen. De algemene voorstelling wordt aangevuld met socio-economische aspecten van de productie. Hoe is de klei hier gekomen? En zo dicht bij het oppervlak? Toeval, dat maakt een fascinerende video duidelijk. In de pre-historiezaal wordt de verbazende geschiedenis van de streek- en van de aarde- blootgelegd. Een benijdenswaardige collectie, met heel zeldzame fossielen in en bovenop de klei gevonden, door Terhagenaar Pierre De Loenen, die het verhaal ervan vertelt. Een unieke en culturele aanrader die zeker de moeite waard is om een bezoekje te brengen. Tijdens het museumbezoek konden we ook een kunsttentoonstelling van de artiesten Mathy Pichal (olieverf, aquarel en tekeningen) en Hilde Leysen (werken in Powertex en Stone-art) bewonderen.
Na dat culturele bezoek op de terugweg naar Niel, werd er nog een korte tussenstop ingebouwd in het bekende café ''t Steencaycke' in Boom. Een gezellig eetcafé aan de Rupeldijk dat tegelijkertijd een sociaal tewerkstellingsproject is. Tijd om even te ontspannen om onze droge kelen te laven en om van een droogje te genieten. Met volgeladen batterijen werd het dan tijd om de weg naar de thuishaven aan te vatten.
Langsheen Rupel en Schelde liggen zowat 26 kilometer verharde dijken en fietspaden: een absolute droom voor fietsers. Op en rond deze dijken werden zomaar 228 kilometer fietstrajecten uitgezet. Het is er veilig en rustig, geen voorbijrazende auto's maar puur ontspannen rondfietsen langs adembenemende landschappen. De 'Baksteenroute' bijvoorbeeld brengt je langs dijken, kastelen, schitterende vergezichten en een les van industriële archeologie van op de fiets. In het decor bij uitstek: de verlaten baksteenbedrijven van de Rupelstreek. Deze fietsroute doorkruist de Rupelstreek met de gemeente Hemiksem, Schelle, Niel, Boom en Rumst waar het zwaartepunt van de baksteenindustrie lag. Zeven eeuwen kleiontgin-ning resulteren in een uniek landschap. De vroegere kleiputten zijn nu pareltjes van fauna en flora.
Even ontspannen en op adem komen
Langs de 'Baksteenroute'
"Tijdens deze fietstocht wou ik de 'fietsknooppunten' die men in de Rupelstreek, gelan-
ceerd heeft om toeristen aan te lokken, aan onze deelnemers laten ontdekken. Zoals ikzelf,
zullen zij ook wel vastgesteld hebben dat sommige van deze provinciale fietsroutes niets
steeds volgens de verlangens van de toeristen optimaal berijdbaar zijn en zeker in de
toekomst kunnen verbeterd worden", stelt Karel Cop.
Even bijpraten in de thuishaven
Omstreeks 18u00 kwam het fietsgezelschap terug aan in Niel. Een beetje moe, maar zeker heel tevreden om aan deze fietstocht te hebben deelgenomen. Ook gelegenheid bij uitstek om nog eens gezellig bij te praten, met natuurlijk een gewaardeerd natje, over wat men gezien had op deze ontdekkingstrip doorheen de Rupelstreek.
Reactie van de onze gelegenheidsgids
Nielse nieuwssprokkels - 2008
Ga terug naar vorige pagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Onze Nielse fietsfanaten op ontdekkingstocht door de Rupelstreek
Klik hier om onze fotoreportage te ontdekken
Guy WYCKMANS, voorzitter van de Nielse culturele vereniging De Rupelkade
Bezoek de webstek van deze Nielse culturele vereniging
Karel COP, onze gelegenheidsgids