© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer
JAARMARKT - ANNO 2005
D
Verslaggeving en fotoreportage door Albert DE TROCH
Internationale Cyclocrosswedstrijden
Fotoreportage
Een kleine selectie van de opgenomen sfeerbeelden tijdens deze Internationale Cyclocrosswedstrijden kan u weervinden in ons [ Fotoalbum ] (78 beeldbestanden).
Het zou ons erg verheugen indien we een aanmoedigingswoordje in het [ Gastenboek ] mochten terugvinden.
Verdere verslaggeving
De gedetailleerde verslaggevingen over de verschillende feestelijkheden tijdens de Nielse Jaarmarkt kan u weervinden in het Nielse maandblad "RUPELBRUG"
Editie december 2005 [ www.rupelbrug.be ].
Ons Gulden Boek
          e Nielse jaarmarkttraditie begon in 1870. Toen organiseerde men ten gerieve van de steenbakkerijen twee jaarmarkten: een vroege, de "Eerste Jaarmarkt", om verse paarden aan te kopen voor het nieuwe seizoen en een late "Tweede Jaarmarkt" om de paarden voor de winter opnieuw te verkopen.
15.000 toeschouwers kwamen opdagen
Korte historiek NIEL JAARMARKT
De gemeente Niel, het "Bijouke aan de Rupel" was te klein voor de massa die de 11-novembercross had gelokt. Nog nooit zagen de organisatoren zo veel volk opdagen voor de 18de editie van de trofee Gazet van Antwerpen. Dit jaar konden Sven Nys en zijn dorpsgenoot Albert Niels van de podiumplaatsen genieten. De derde plaats op het podium was voor Bart Wellens weggelegd.
Een hoogtepunt voor de foorkramers en horeca-uitbaters
De eerste toeschouwers kwamen al 's ochtends opdagen. Tegen het middaguur was er nergens meer een parkeerplaats te vinden. Drie factoren lagen aan de basis van deze recordopkomst: het milde herfstweer, het uitzonderlijk wieleraanbod met een tijdrit als absolute primeur, en het feit dat er een weekend voor de deur stond.
De Nielse Internationale Jaarmarktcrosswedstrijden
 Deze jaar-, vee- en paardenmarkt ging gespaard met Ringteken te Paard, schieten "op de vogelroede", volksspelen in de straten en "bal en spel" in de vele zalen en herbergen.
Van de vroege jaarmarkt rest er alleen nog de kermis van Beloken Pasen. De late jaarmarkt werd gekoppeld aan de bestaande Sint-Huybrechtskermis.
Zo valt Niel Jaarmarkt op de eerste maandag na de feestdag van Sint-Hubertus (3 november). Deze kermis met octaaf is uitgegroeid tot de grootste uit de regio en vormt samen met de Internationale  Cyclocross het hoogtepunt in het Nielse gebeuren.
De foorkramers en horeca-uitbaters wreven zich in de handen want na het beëindigen van de veldrit trokken de meeste bezoekers naar de kermis. Ook bleven vele veldritliefhebbers nog tot laat op de avond in Niel op café hangen, dus ook daar werden gouden zaken gedaan.
Reactie van Niels Burgemeester en Schepen van Sport
"Vorig jaar dachten we dat op het gebied van toeschouwers het maximum was bereikt, maar klaarblijkelijk  is dat niet het geval", lacht burgemeester Luc Van Linden. "De belangstelling is niet teruggelopen doordat de rit live werd uitgezonden op "Sporza", merkt schepen van Sport Tom De Vries.
Een "Schot in de roos"
De voorzitter van het gemeentelijk feestcomité, Walter De Pauw, blijft maar glimlachen. "Zowel op sportief vlak als wat belangstelling betreft, is dit een schot in de roos", vindt hij. "Deze cross zal de geschiedenis ingaan als de veldrit met de recordopkomst. We hebben maanden aan voorbereidingen achter de rug, en daar plukken we nu de vruchten van".
Keer terug naar de officiele website van de gemeente Niel
Gemeente Niel... Het Bijouke aan de Rupel
Ga terug naar de verwelkomstpagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Een van de opgenomen beelden tijdens deze jaarcyclocross
Een gelukkige burgemeester en schepen voor sport
Walter De Pauw voorzitter van het Nielse gemeentelijk feestcomite