© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer
Open Monumentendag
D
Verslaggeving en fotoreportage door Albert DE TROCH
De Open Monumentendag - Anno 2005
Fotoreportage
Een kleine selectie van de opgenomen beelden tijdens dit jaarlijks evenement kan u weervinden in ons [ Fotoalbum ] (38 beeldbestanden).
Het zou ons erg verheugen indien we een aanmoedigingswoordje in het [ Gastenboek ] mochten terugvinden.
Verdere verslaggeving
De gedetailleerde verslaggeving over dit evenement kan u lezen in het Nielse maandblad "RUPELBRUG" - Editie oktober 2005 [ www.rupelbrug.be ].
Ons Gulden Boek
Tentoonstelling
In de rotonde waren de diverse toepassingen van 'hout' voorgesteld:
In de school van de Vredestraat stelde de Nielse Hobby- en Postzegelclub rond hetzelfde thema tentoon. Zij brachten vooral het hout en de houten kunstwerken uit alle delen van de wereld in beeld.
Hout in de verschillende culturen
          e Nielse Open Monumentendag dat plaatsvond op zondagvoormiddag 11 september 2005 stond in het teken van hout. Het is het derde thema in de trilogie van grondstoffen. Metaal en steen waren eerder al aan de beurt, dit jaar was het dus hout. In de rotonde van de gemeentelijke basisschool aan de Ridder Berthoutlaan, namen achtereenvolgens burgemeester Luc Van Linden [ Lees toespraak... ]en de voorzitter van het Open Monumentencomité Vic Van Dyck het woord [ Lees toespraak... ].
Hout als grondstof
Hout als grondstof tot nadenken. Hout is gemakkelijk te bewerken, het groeit letterlijk aan de bomen, maar het is minder duurzaam. Alleen het edele eikenhout overleeft het beste de tand des tijds. Men mag stellen dat Niel nogal sterk georiënteerd was op klei en steenbakken. Inderdaad, maar om steenovens te stoken had men eertijds hout nodig. En omwille deze grote vraag naar hout, had men in Niel uitgestrekte bossen. De meeste aanwezigen kennen allicht de Nielse wijk "De Bossen", tweehonderd jaar geleden inderdaad nog zéér dicht bebost. Iemand daar uit de buurt woonde dan "in de Bossen". We hadden het door iedereen nog met naam gekende "Kraaibos" en het "Stekskesbos". Deze bossen waren dus de leveranciers van hout. Daarnaast waren er nog andere gebruikers: de verschillende scheepswerven en uiteraard schrijnwerkers en meubelmakers. Maar de grootste afnemers waren toch de steenbakkerijen.
  • Hout als grondstof met de voorstelling van het natuurgebied Walenhoek en als gids een heuse boswachter van de dienst 'Waters en Bossen'.
  • Hout als bouwstof voor boten: de kano's van de Nielse Rupelsneppen en de modelbouw van dhr. Lenie: een Missisippiboot en een Italiaanse showgondel.
  • Foto's over alles wat hout betreft, maquettes van houten schepen zowel als (Nielse) molens.
  • De Nielse Multimediaclub had een filmvoorstelling voorbereid met de voornaamste houtpartijen uit het Nielse patrimonium.
Keer terug naar de officiele website van de gemeente Niel
Gemeente Niel... Het Bijouke aan de Rupel
Ga terug naar de verwelkomstpagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Een kleine blik op de tentoonstelling