© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer
Een Schotse traditie !
T
Verslaggeving en fotoreportage door Albert DE TROCH
Huwelijk Nielse Troubadour Hans ROMBAUT en Ellen SERRIEN
     ijdens de "Nielse smeedfeesten" vond er op zaterdag 10 september 2005 een speciale gelegenheid plaats. Op het Sint-Hubertusplein huwden de Nielse troubadour Hans Rombaut en Ellen Serrien volgens een oude traditionele Schotse traditie
'op het aanbeeld'.
Fotoreportage
Een kleine selectie van de opgenomen beelden tijdens deze unieke gebeurtenis in de analen van onze Nielse geschiedenis kan u weervinden in ons [ Fotoalbum ] (27 beeldbestanden).
Het zou ons erg verheugen indien we een aanmoedigingswoordje in het [ Gastenboek ] mochten terugvinden.
Verdere verslaggeving
De gedetailleerde verslaggeving over dit niet alledaags gebeuren kan u lezen in het Nielse maandblad "RUPELBRUG" - Editie oktober 2005 [ www.rupelbrug.be ].
Ons Gulden Boek
Huwelijkscermonie
De cermoniemeester, de bekende Nielse smid Guy De Bruyne, gaf ons volgende uitleg over dit folkloristische gebeuren: "Het is een oude traditie dat je in Scholand een huwelijk kan voltrekken voor het aambeeld. De smid van het dorpje Gretna Green huwde in 1754 een koppeltje dat de toen wettelijke leeftijd van 23 jaar nog niet had bereikt. Volgens de traditie is het huwelijk slechts geldig voor één jaar en één dag." Over het waarom van deze tijdslimiet wist bruidegom Hans te verklaren: "Deze periode moest het bruidspaar de tijd gunnen om het huwelijk bij de officiële instanties te officialiseren."
Tot tweemaal toe vroeg smid Guy De Bruyne aan het bruidspaar of ze wel degelijk in het huwelijk wilden treden. Hij las de formule voor uit een oud smedenboek die het huwelijk volgens oude smidse Schotse traditie bezegende. Voor de ludieke noot zorgde alweer de overbekende 'Pirre' door met begeleiding van klinkende hamerslagen op het aambeeld het volksliedje aan te heffen: "Ons Hanske is getrouwd en hij zit in de miserie…". Of het ook 'zijn eigen fout' is, daarover willen we ons niet uitlaten.
Keer terug naar de officiele website van de gemeente Niel
Gemeente Niel... Het Bijouke aan de Rupel
Ga terug naar de verwelkomstpagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Op een oude Schotse traditie werd het huwelijk voltrokken
Een stralend bruidspaar