© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer
Smedenfeest - Anno 2005
D
Verslaggeving en fotoreportage door Albert DE TROCH
De Nielse smeedfeesten op het Sint-Hubertusplein te Niel
     e smeedfeesten op het stemmige Sint-Hubertusplein te Niel werden gezien de internationale deelname van de smeden over twee dagen gespreid, hetzij op zaterdag 10 en zondag 11 september 2005. De kunstsmeden werkten samen aan een prestigieus project: de vervaardiging van een nieuwe toegangspoort voor het Nielse kerkhof.
Fotoreportage
Een kleine selectie van de opgenomen beelden tijdens deze internationale gebeurtenis kan u weervinden in ons [ Fotoalbum ] (30 beeldbestanden).
Het zou ons erg verheugen indien we een aanmoedigingswoordje in het [ Gastenboek ] mochten terugvinden.
Verdere verslaggeving
De gedetailleerde verslaggeving over dit evenement kan u lezen in het Nielse maandblad "RUPELBRUG" - Editie oktober 2005 [ www.rupelbrug.be ].
Ons Gulden Boek
Oorspong van het Smedenfeest
De Nielse smid Guy De Bruyne schetst de oorsprong van het smedenfeest: "Het begin ligt bij burgemeester Georges Deckers. In mijn atelier hadden wij jaarlijks een St.-Elooifeest. Daar ontstond de idee om - in samenwerking met de gemeente - dit in open lucht te laten plaats-vinden. Zo groeide dit uit tot een jaarlijkse manifestatie op het St.-Hubertusplein. We werken samen met de gemeente die ons financieel steunt en wij werken dus voor de gemeente aan een gezamenlijk project. Dit jaar is dat de inkompoort van de begraafplaats. We zijn 5 jaar geleden begonnen met een "piëdestal" waar de burgemeester in zijn kabinet een kunstwerk op geplaatst heeft. De gemeente doet iets voor de "Smedengilde" en zij doet iets voor de gemeente. In principe is dit een goede samenwerkingsovereenkomst."
Waar komen de smeden vandaan?
Steeds volgens onze Nielse smid Guy De Bruyne wordt de grootste groep gevormd door de "Ambachtelijke Smeedvereniging". Er is een flinke afvaardiging van een dozijn Nederlandse smeden, ook een aantal Duitse smeden die ze leerden kennen toen ze daar zelf gingen werken en de nodige contacten legden. Er is zelfs iemand uit Tsjechië. Het is dus wel een inter-nationale bedoening. Dat is trouwens ook de reden waarom het een tweedaags festival geworden is: "Je kan de mensen moeilijk 400 à 500 km laten heen en weer rijden om hier één namiddag te komen smeden."
Keer terug naar de officiele website van de gemeente Niel
Gemeente Niel... Het Bijouke aan de Rupel
Ga terug naar de verwelkomstpagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Project van de nieuwe toegangspoort van het kerkhof wordt aan de kunstsmeden voorgelegd