© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer - Gastenboek
1853 - NIEL JAARMARKT - 2006
O
Verslaggeving & fotoreportage: Albert DE TROCH
                     p zondag 5 november 2006 vindt op het Sint-Hubertusplein ter hoogte van de O.L.V. kerk om 10.30 uur de jaarlijkse Sint-Hubertusviering plaats. Zoals bij de vorige 15 edities kon de Sint-Hubertus-viering rekenen op een uitgelezen herfstweertje. Het kerkplein zag dan ook zwart van het volk.
Korte historiek van de Sint-Hubertusviering
In het jaar 1705 moet er een danige epidemie van hondsdolheid geheerst hebben onder de plaatselijke bevolking, zo erg dat de toenmalige pastoor de gelovigen opriep te bidden tot de H. Hubertus, schutspatroon tegen de hondsdolheid. De St.-Hubertustraditie stamt dus van iets meer dan 300 jaar geleden. Sint-Hubertus is ook de patroonheilige van de jacht en ter gelegenheid van zijn feestdag ontstond meer dan 300 jaar geleden een traditie en ook de jaarmarkt - destijds de Sint-Huybrechtskermis - ontstond rond zijn naamfeest. De Nielse Sint-Hubertustraditie werd door pastoor Mechior De Grez in 1705 gesticht. St. Hubertus gaf zijn naam aan één van de mooiste pleinen uit de regio, aan de vrije school in de Kerkstraat in Niel, aan de jongenschiro en zelfs aan de harmonie die de voorloper was van de huidige harmonie 'Kunst en Vermaak'.
Sint-Hubertusviering
Over deze dierenwijding werden ettelijke momentopnames gemaakt. Je kan enkele van de opgenomen foto's weervinden in ons [ Fotoalbum ] (73 beeldbestanden).
De Sint-Hubertusommegang
Dit jaar gaat de hernieuwde Sint-Hubertusommegang voor de zestiende maal uit en wel op zondag 5 november.  Logisch dat dit gebeurt naar aanloop van de jaarmarkt toe. Na de muzikale misviering vindt de traditionele dierenwijding plaats op het kerkplein en worden gewijde broodjes uitgedeeld tegen de razernij bij mens en dier. Het Sint-Hubertusbrood dat volgens volksgeloof zou beschermen tegen hondsdolheid, wordt door kanunnik Walter De Winter gewijd en na de viering uitgedeeld aan de aanwezigen achteraan in de kerk, maar ook aan de paarden en huiddieren die voorbij het podium aan de hoofdingang defileren en door de pastoor worden gezegend.
16de St.-Hubertusviering
Nadat kanunnik Walter De Winter de paarden en huisdieren had gezegend, trok een ommegang door enkele straten van de gemeente: St.-Hubertusplein, Vaartstraat, Wirixdreef, Ridder Berthoutlaan, Schutterhofstraat, Rupelstraat en de Heideplaats om via de Dorpsstraat weer op het Kerkplein aan te komen. De katholieke harmonie "Kunst en Vermaak" opende de stoet, gevolgd door de Sint-Sebastiaansgilde van Schelle, twee valkeniers, de Chiromeisjes en jongens, KAV, KWB, OKRA, het Broederschap van Scherpenheuvel en de Sint-Sebastiaansgilde van Westerloo. Kinderen kunnen plaats nemen op de huifkar om zo de processie mee te maken. Een groot aantal huisdieren, vooral honden en ook paarden, sloten de stoet. Na de ontbinding werden op het kerkplein allerhande demonstraties gehouden zoals volksdansen en vendelzwaaien door de Sint-Sebastiaansgilde uit Westerlo, een roofvogelshow en een demonstratie van de Nielse hondenclub "De Zwarte Rakker".
Nielenaars drinken een witteke op Sint-Hubertusviering
Een kraam dat ieder jaar bij de viering door velen wordt bezocht is het jeneverkraam. Om en rond het kraam is het een dringen van jewelste. Iedereen wil een witteke en de meesten zelf meer dan een. "Het verdrijft de koude", beweren de bezoekers.
Een aandenken voor de deelnemende verenigingen
Als slot van de viering kreeg iedere deelnemende vereniging in de feestzaal van "De Vak" een glazen schotel met het embleem van de gemeente Niel overhandigd door burgemeester Luc Van Linden en schepen Walter Troch en schepen Tom De Vries.
Fotoreportage & beeldverwerking
Voor verdere informatie en contact
Kan je steeds terecht bij de organisator van de St.-Hubertusviering, Jules De Preter, Edward Claessenslaan 54 te 2845 - Niel - Tel. 03-888.69.62 - E-mail: jules.d.p.@telenet.be.
Ga terug naar vorige pagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Klik op deze foto om onze fotoreportage te ontdekken
Enkele sfeerbeelden over dit niet alledaags evenement
Enkele sfeerbeelden over dit niet alledaags evenement
Enkele sfeerbeelden over dit niet alledaags evenement