© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer
Open monumentendag
O
Korte verslaggeving & fotoreportage: Albert DE TROCH
18de editie - Open Monumentendag - Anno 2006
Indien je even de tijd neemt, zou het ons ook erg verheugen indien we een aanmoedigingswoordje in het [ Gastenboek ] mochten terugvinden.
Ons Gastenboek
                   p zondagvoormiddag 10 september 2006 vond de officiële opening plaats van de 'Open Monumentendag 2006' met als thema 'Import-Export', evenement dat plaatsvond in de rotonde van de gemeentelijke kleuterschool in de R. Berthoutlaan te Niel [ lees voorwoord burgemeester… ].
Fotoreportage & beeldverwerking
Je kan enkele sfeerbeelden over dit cultureel gebeuren ontdekken in ons [ Fotoalbum ] (62 geselecteerde beeldbestanden).
Grote steden vullen dit in door hun onroerend erfgoed te belichten vanuit hun stijlvormen, bouwtechnieken e.a. Door het beperkte monumentenaanbod in Niel wordt dit onderwerp uitgebreid naar mensen en/of voorwerpen. In dezelfde gedachtegang richt het monumentencomité een overzichtstentoonstelling in hoe Niel en zijn inwoners verschillende invloeden heeft ondergaan en toegepast heeft in het dagelijks leven, waarbij één facet zal handelen over "de Nielenaar". Wie is de Nielenaar van vandaag en waar in de wereld leven er (afstammelingen van) Nielenaars?
[ lees toespraak voorzitter… ].
Een interessant thema in gans Vlaanderen
Thema van het jaar "Import-Export"
In gans Vlaanderen waren een 800-tal openbare opengesteld van het publiek. Het thema van Open Monumentendag 2006 is Import/Export. Daarbij gaat het niet alleen over het aanwijzen van de 'vreemde' of 'uitheemse' invloeden in onze gebouwen en landschappen. Even boeiend is het verhaal achter die invloeden. Hoe kwamen ze hier terecht en vermeng-den ze zich met het lokale of handhaafden ze juist hun uitheems of internationaal karakter? Wat was de bijdrage van onze voorouders aan die wereldwijde wisselwerking? Deze Open Monumentendag gaat vooral over het avontuur van interactie, over de culturele, sociale, economische, technische en ideologische achtergronden waartegen die grenzeloze inspiratie zich aftekende.
Programmapunten tijdens dit cultureel evenement
Gedetailleerde verslaggeving
De volledige geschreven verslaggeving over dit evenement kan je eveneens lezen in ons Niels maandblad 'Rupelbrug' - Editie oktober 2006 [ www.rupelbrug.be ].
Contact en voor verdere informatie
Voor meer info : lokaal comité OMD - Niel - Tel. 03-451 11 30 of 0486/242.290.
De tentoonstelling geeft een boeiend en uitgebreid weer van:
Videoclub Multimedia97
Ter plaatse kon men van een doorlopende videovoorstelling genieten (beelden uit Niel op het vlak bouwstijlen, Nielse kunstenaars, …) aangeboden door de Nielse videoclub Multimedia97. Een gedeelte van de voorgestelde videofilm, ons ter beschikking werd gesteld door Jean AVERALS, voorzitter van de videoclub, kan je ontdekken door op nevenstaand beeldje te klikken (YouTube). Dit gedeelte geeft reeds een klein overzicht van de verschillende bouwstijlen van de diverse architecten, gaande van de Renaissance tot de Neonmodernistische stijl. Indien je interesse zou hebben in de volledige versie van deze videoreportage kan je steeds contact opnemen met de voorzitter van de videoclub [ www.multimedia97video.central.com ].
Nielse hobby- en Postzegelclub
Tegelijkertijd hield de Nielse hobby- en postzegelclub een tentoonstelling van collectiestukken (vitrinekasten met diverse import- en exportproducten) in de refter van de Gemeentelijke Basisschool, aan de Veldstraat 1 te Niel.
[ www.nielse-hobby-club.be ]
  • Landverhuizers vanuit/naar Niel
  • Kunstenaars met Nielse connecties
  • Buitenlandse bouwstijlen in het Nielse straatbeeld
  • Geïmporteerde sporten in Niel
Keer terug naar de officiele website van de gemeente Niel
Gemeente Niel... Het Bijouke aan de Rupel
Ga terug naar de verwelkomstpagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Enkele sfeerbeelden over de opening van de Open Monumentendag 2006
Klik op dit beeld en ontdek onze fotoreportage
Enkele sfeerbeelden over de opening van de Open Monumentendag 2006
Enkele sfeerbeelden over de opening van de Open Monumentendag 2006
Victor VAN DYCK, voorzitter van het OMD Niel