© Aanvullende website van het Nielse Gemeentebestuur - Concept & Lay-out - ADT_SYSTEMS - Edward Claessenslaan 116 te 2845 Niel
Contact - E-mail - Tel: +32 (0) 3-844.77.80 - GSM: 0486/59.88.44 - Privacybeleid - Disclaimer
Smeedtreffen - 2006
V
Korte verslaggeving - Videofilm & fotoreportage: Albert DE TROCH
Internationaal smeedtreffen 8-9 en 10 september 2006 - St. Hubertusplein Niel
Indien u even de tijd neemt, zou het ons ook erg verheugen indien we een aanmoedigingswoordje in het [ Gastenboek ] mochten terugvinden.
Ons Gastenboek
                   anaf vrijdagavond 8 tot en met zondagavond 10 september 2006 vond op het Nielse St. Hubertusplein het 'Internationaal smeedtreffen' plaats. Speciaal voor de Nielenaren was er gelegenheid om samen met de smeden deel te nemen aan een werkmansmaaltijd op vrijdagavond.
Fotoreportage & beeldverwerking
De fotoreportage (87 geselecteerde beeldbestanden) over dat niet alledaags gebeuren kan je terugvinden door een bezoek te brengen aan ons [ Fotoalbum ].
Smeden aan de toekomstige toegangspoort van de gemeentelijke begraafplaats
Tijdens de manifestatie werd er verder gewerkt aan een project dat verleden jaar werd opgestart. Onze Nielse Kunstacademie tekende het ontwerp voor de nieuwe toegangspoort van de gemeentelijke begraafplaats. De uitvoering ervan, een gezamenlijk project door diverse smeden, krijgt stilaan vorm en er werd ter plaatse gesmeed. Over twee jaar zou deze toegangspoort volledig afgewerkt zijn en met de nodige 'ceremonie' de huidige toegangspoort van de Nielse gemeentelijke begraafplaats moeten vervangen. Gedurende twee dagen werkten de ambachtelijke smeden zich in het zweet om aan het project enige vaart te geven. Anderzijds wisten kunstsmeden zich te onderscheiden in diverse demonstraties van hun kunnen. De handgesmede stukken werden op het einde van de manifestatie 's zondagsnamiddags openbaar verkocht.
Voor de zesde maal op rij werd er in openlucht gesmeed
Gedurende dat weekeinde, één week na de Ekkerfeesten, organiseerde de Ambachtelijke Smedersgilde, met de Nielse smid Guy De Bruyne als plaatselijk boegbeeld, in samenwerking met het Nielse gemeentebestuur een internationaal smeedtreffen op ons prachtige St.Hubertusplein.
Een klein voorwoordje
Heel wat smeden en hun entourage - een 70 personen, zo bleek uit de aangeboden logies - waren naar Niel afgezakt om tijdens het weekeinde een demonstratie van hun kunnen te geven.
De grootste smedenmanifestatie in Europa
We kunnen zonder overdrijving spreken van een 'internationaal' treffen. We ontmoetten er immers naast smeden uit eigen land en een aantal Nederlanders ook een Tsjechische smid waarmee we vorig jaar al kennis maakten, enkele Duitsers, zelfs Vladimir Sokhonevich, een Rus die in Sint-Petersburg 'metaalkunsten' doceert aan de staatsacademie.
Een bijzondere belevenis "Het huwelijk op het aanbeeld" & Video-interview
Op zaterdagmorgen werd er voor de tweede maal in Niel een huwelijk bezegeld op het aanbeeld. Nadat vorig jaar Hans en Ellen de spits afbeten, is het 'huwelijk' op het aambeeld een even traditioneel gebeuren geworden. Dit jaar waren het brandweerman Bart Somers en gemeentebediende Hilde Vercammen die hun eerdere huwelijk voor de burgerlijke stand nog eens mochten overdoen voor het aambeeld van Guy De Bruyne. Dit alles onder het goedkeurend oog van ceremoniemeester Pierre Mampaey (beter gekend als 'Den Pirre') en van logistiek medewerker Rik Wyckmans. Deze niet alledaagse plechtigheid was een bijzondere belevenis, niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor de toeschouwers.
Klik op bovenstaand beeld en ontdek ook onze videoreportage die een algemeen beeld weergeeft over het gebeuren
Gedetailleerde verslaggeving
De gedetailleerde verslaggeving over dit internationaal smeedtreffen en het exclusief interview van onze Nielse kunstsmid Guy De Bryune kan je lezen in het Nielse maandblad "Rupelbrug" - Editie oktober 2006 [ www.rupelbrug.be ].
Contact en voor verdere informatie
Voor verdere informatie kan je steeds terecht bij: Guy De Bruyne - Tel. 03-844.45.91 - Fax: 03-844.25.48 -
E-mail: info@hamerenvuur.be - Website: [ www.smedersgilde.be ].
Keer terug naar de officiele website van de gemeente Niel
Gemeente Niel... Het Bijouke aan de Rupel
Ga terug naar de verwelkomstpagina
Keer terug naar de top van deze pagina
Raadpleeg het overzicht van deze website
Enkele sfeerbeelden over dit niet alledaags evenement
Enkele sfeerbeelden over dit niet alledaags evenement
Klik op dit beeld en ontdek onze fotoreportage